MONTENUOVO CUVÉE 2022
Egységár: | 5.720,00 Ft/Liter |
Kartonár: |
6 palack -tól:
4.204 Ft / palack
|
Elérhetőség: | Raktáron |
Szállítási idő: | 5-7 munkanap |
Művészi címkével ellátott, klasszikusan elegáns és nemes karakterű, prémium száraz vörösbor, mely a fajsúlyos és a fűszeres, gyümölcsös házasítások közötti arany középúton jár. |
Leírás
Birtokborunk névadója Montenuovo Nándor herceg. A bor klasszikusan elegáns, nemes karakter, a fajsúlyos és a fűszeres, gyümölcsös házasítások közötti arany középúton jár.
A bort közepes test és egyensúlyos szerkezet jellemzi. Kóstolásakor először a fűszeressége ejtett bennünket rabul, ami borsot, szerecsendiót és szegfűszeget juttatta eszünkbe. Gyümölcsössége mind a piros, mind a kék gyümölcsöket hozza, úgymint a som, az érett cseresznye és szilva. Az érintésnyi füstösség hozzáad izgalmas és komplex karakteréhez.
Kezdettől fogva hiszünk a bor és a művészet összetartozásában. Hét kortárs magyar írót és költőt kértünk fel arra, hogy merítsenek ihletet a Vylyan Pincészet prémium boraiból. Az így született versek és novellák esszenciájából művészi rajzokat varázsolt az alkotói kéz. A végeredményt a Vylyan prémium borok palackjain tárjuk a világ elé, hogy mindenkit, aki meglátja és megkóstolja őket, megajándékozzunk egy gondolattal és ünneplőbe öltöztessük a szívét.
Vylyan Villányi Montenouvo Cuvée-ről Székely Csaba írt, itt olvasható.
A mű címe: Művészet
Adatok
Évjárat | 2022 |
Stílus | Testes vörösbor |
Ételpárosítás | Sültek |
Űrtartalom | 0.75L |
Alkohol | 15v/v% |
CSOPORT | Száraz vörösbor |
TERMŐHELY | Villányi borvidék | Gombás dűlő, Mandolás dűlő |
SZŐLŐFAJTÁK | Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot |
ÉVJÁRAT | A 2022-es évben a virágzás a megszokottnál később indult el. A magas hőmérséklet hatására a hajtásnövekedésben a szőlő behozta a lemaradását. A nyári időszakban a kevés csapadék és a sok napsütés hatására a bogyók mérete kisebb volt a megszokottnál, azonban az érés folyamata sokkal gyorsabban zajlott le. Növényvédelmi szempontból nagyon kedvező volt az évjárat. Az aszálykár tünetei az idősebb ültetvényeinkben és a jobb fekvésű dűlőinkben kevésbé jelentkeztek, de természetesen itt közrejátszanak a fajták, illetve a klónok tulajdonságai is. Fokozott jelentőséggel bírt a helyes szüreti időpont megválasztása, melynek eredményeképpen alkoholban nem túlzó, friss és gyümölcsös borok születtek az évjáratból. |
BORKÉSZÍTÉS | A fajtákat és a dűlők termését különállóan kezeltük, vinifikáltuk. Az erjesztés kezdetben nyílt, majd zárt körfejtéssel történt. 14-24 napig héjon tartottuk. Az almasav bontása természetes kultúrával, nagyrészt barrique hordókban történt. Hordós érlelés 12 hónapig tartott, 80%-uk 225 literes magyar tölgyfa-hordókban, 20% ászok hordókban. A tételek házasítása után a cuvée-t még tartályban érleltük. |
FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET | 15 -16˚C |