Fehér Variáció 2022
Ár:
4.190 Ft
Egységár: | 5.586,67 Ft/Liter |
Kartonár: |
6 palack -tól:
4.106 Ft / palack
|
Elérhetőség: | Raktáron |
Szállítási idő: | 5-7 munkanap |
Vegán védjeggyel minősített tartalmas, elegáns, száraz fehérbor. Illatában elegánsan jelennek meg a trópusi gyümölcsök és a vanília, csepp vajassággal kísérve. A korty hosszú lecsengésű és széles, izgalmas sós, ásványos jelleggel kiegészülve. |
Leírás
A Vylyan Variáció borcsalád tagjait a kísérletezőkedv hívta életre és ezek a borok egy kicsit mindig eltérnek a megszokottól. A Rozé és a Vörös Variáció után végre elkészült a Fehér Variáció. A borban három alaptétel játszik szerepet: az 500 l-es újhordóban 4 hónapig érlelt Chardonnay, a Blanc de Noir módon készült tartályos Pinot Noir, és a narancsbornak vinifikált Olaszrizling - Rajnai Rizling házasítás. fogyasszuk. Jól illik halételekhez, friss zöldségekhez, lágy sajtokhoz.
Díjak:
Berliner Wine Trophy Summer 2023: Aranyérem
55. Villányi Borverseny 2024: Ezüstérem
Adatok
Évjárat | 2022 |
Stílus | Könnyed fehérbor |
Ételpárosítás | Sajtok |
Űrtartalom | 0.75L |
Alkohol | 12.78v/v% |
CSOPORT | Száraz fehérbor |
TERMŐHELY | Villányi borvidék, Mandolás és Gombás dűlő |
SZŐLŐFAJTÁK | 50% Chardonnay, 35% Pinot Noir blanc de noir és 15% narancsbornak készített Olasz- és Rajnai rizling |
BORKÉSZÍTÉS | A szőlőt kézzel ládákba szüreteltük, majd kíméletesen préseltük. A bor készítéséhez kizárólag színmustot használtunk. A Chardonnay mustot 16-18 ̊C-on hűtve erjesztettük. Az erjedést követően a bort kén nélkül seprőn tartottuk 4 hónapig 500 literes magyar fahordóban. A Pinot Noir kíméletes feldolgozás mellett fehérbor technológiával készült acéltartályban. A narancsbor amforában készült és érlelődött a házasítás pillanatáig. A hordós és a tartályos érlelés során a seprőt heti rendszerességgel kevergettük. Az érlelés végén a borokat újra egy tartályba fejtettük, minimálisan derítettük, majd palackoztuk. |
ÉVJÁRAT | A 2022-es évben a virágzás a megszokottnál később indult el. A magas hőmérséklet hatására a hajtásnövekedésben a szőlő behozta a lemaradását. A nyári időszakban a kevés csapadék és a sok napsütés hatására a bogyók mérete kisebb volt a megszokottnál, azonban az érés folyamata sokkal gyorsabban zajlott le. Növényvédelmi szempontból nagyon kedvező volt az évjárat. Az aszálykár tünetei az idősebb ültetvényeinkben és a jobb fekvésű dűlőinkben kevésbé jelentkeztek, de természetesen itt közrejátszanak a fajták, illetve a klónok tulajdonságai is. Fokozott jelentőséggel bírt a helyes szüreti időpont megválasztása, melynek eredményeképpen alkoholban nem túlzó, friss és gyümölcsös borok születtek az évjáratból. |
FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET | 12-14˚C-on ajánljuk |
Ételek
Behűtve fogyasszuk, de figyeljünk arra, hogy a bor hőmérséklete ne legyen túl hideg! Jól illik pl. halételekhez, spárgás vagy sáfrányos rizottóhoz, lágy sajtokhoz.